Actief Hoogveen blijkt geen verplicht doel in de Peel

Wij zoeken uit of dat ook voor onze Natura 2000 gebieden het geval is. Ook zij moeten het vegetatietype H7110  herbergen en daarmee is het afgelopen met de bossen.

De Nationale Ombudsman start een onderzoek naar de inspraakprocedures, omdat de bevolking totaal niet wordt betrokken in de plannen in haar directe omgeving.

Dat bleek eens te meer uit het tevredenheidsonderzoek landschap Drents Friese Wold: een groot deel van de bevolking vond dat er teveel bomen werden gekapt.

Naar aanleiding van het 100 jarig bestaan van de mycologische vereniging vonden we voor U in de septemberuitgave van het vakblad Natuur Bos Landschap een artikel van Eef Arnolds dat eens te meer onze stelling onderschrijft: kappen van exoten vermindert de biodiversiteit en met het verdwijnen van de exoten en het inzetten van grazers kunt u ook  dag zeggen tegen de paddestoel! Misschien denken de beheerders dat door de inzet van grazers de exoten wegblijven, maar een ander onderzoek, een promotieonderzoek van de heer Dekker, gooit nu elke theorie over de exoot en saaie naaldbossen aan diggelen: Natuur helpt  beheerders niet bij creëren gevarieerd bos: het naaldbos komt gewoon terug. Mocht de beheerder in zijn wanhoop de schapen het bos in jagen om zijn dogma uit te voeren, is dat  eerder  dierenmishandeling dan natuurbeheer. Er komt bovendien geen boompje meer terug !

Gelukkig gaan onze beheerders door op het gebaande pad: er wordt gekapt op het Ter Horster Zand: de exoot moet dood! Ze zijn nog steeds saai en bieden geen biodiversiteit. Dat u maar weet dat dat een leugen is. We hebben het College van Gedeputeerde Staten van Drenthe vragen over de kap gesteld.

Daar komt nog eens een ding bij: de rigoureuze aanpak in de Natura 2000 gebieden door de beheerders is een “project” in de zin van  art. 6.3 HR – zoals de heer Dimas Nederland antwoordt namens de Commissie: strikte uitleg  van dit artikel.Totdat de N2000 gebieden zijn vastgesteld geldt de art. 6.3 Hr onverkort ook voor die gebieden: grove dunning valt daar bijvoorbeeld ook al onder. Alles draait onverkort om 1 ding: brengt de handeling in of nabij het Natura 2000 gebied de instandhoudingsdoelstellingen, zoals opgegeven in 2003 aan de EU, in gevaar? Als niemand weet wat er in 2003 is opgegeven, dan is het feest voor de “ herinrichters” die zonder enige toetsing de boel op de schop mogen gooien.

Natuurlijk willen wij U niet onthouden de antwoorden van het College van Ben W op de vragen van Gemeentebelangen over de plannen in het Dwingelderveld en het WOT rapport 74, hoofdstuk 5, over het Drents-Friese Wold.

Ook verandert de wetgeving:in het kader van de deregulering: Nbwet, FFwet en Boswet worden een wet. Op 8 oktober vergadert de Minister van LNV samen met de Cie LNV hierover. Opnieuw heeft de Stichting de Woudreus gepleit  – naar we vrezen vruchteloos- voor handhaving van de  Boswet, althans de herplantplicht.

Natuurlijk ook nog het nieuws van LNV van september 2008.

]]>

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *