Januari 2008

Allereerst een gelukkig en gezond 2008 toegewenst!

We wensen dat ook onze bossen toe, maar krijgen langzamerhand steeds meer de indruk dat Staatsbosbeheer zijn naam maar aan een ander moet gaan geven. Het uitroeien van exoten gaat onvervaard verder. De open plekken waar ooit een bosgemeenschap was, nemen in aantal toe. We vragen ons af of ooit de Code Zorgvuldig Bosbeheer ooit is toegepast en zo ja, of conform is gehandeld. Er wordt al in de wandelgangen geroepen, dat de Boswet maar moet worden afgeschaft of “ondergeschikt” moet worden gemaakt aan de natuurwetten. Herplant is lastig!. Wat er dan moet met de Zwarte Specht die ingevolge de Vogelrichtlijn, en trouwens ook in de Habitatrichtlijn is aangewezen als een te beschermen diersoort, mag Joost weten. De Zwarte Specht huist in dikke oude bomen (bij voorkeur douglas), is jaarrond beschermd (!), en leeft uitsluitend en alleen in dichte niet uitgedunde sparrenbossen, (exoten), want dan is hij beschermd tegen zijn predatoren. Een bos, waar die dieren voorkomen, is een Speciale Beschermings Zone. Elke diersoort die de ook in die Zone aanwezig is, hoort de bescherming te genieten die ook de aangewezen diersoort toekomt. Hoe anders is de huidige praktijk!

Op 17 januari bezoekt de Woudreus de fractieleden van de politieke partijen van Oostellingswerf om onze visie over het boswanbeleid te vertellen. Ook geven we ze de tip dat er door LNV is uitgegeven Handreiking Bestemmingsplannen, een aansporing tot pro-actief gedrag! Dat mag ook wel eens naar de hogere overheden en beheerders toe!

Lees over de Boswet een artikel: ”moet de Boswet worden afgeschaft?” . Daar staat ook de zinnige opmerking dat nieuwe natuur prima is maar dat dat rustig NAAST de bestaande bossen moet worden aangelegd. die hoeven er niet aan worden opgeofferd!  Ook in Vlaanderen overwegen een aantal dames de stichting Salve Silvae op te richten.Ook daar kaalslag. Een troost voor de weidevogels: de minister gaat nadenken over de nieuwe natuur.Nog meer natte hei en moeras is meer dan we kunnen verdragen.

Verder vonden voor u de Nota van Antwoord over de zienswijzen natura 2000. Een dikke pil, maar interessant onder andere daar in is de visie van de Minister dat waterberging en moeras nu net niet op de hogere zandgronden moet plaatsvinden. Hoe zich dat verhoudt met de plannen voor waterberging in het Dwingelderveld, met een  capaciteit van 1000.000 kubieke meter, is op zijn zachtst gezegd curieus te noemen.

Op 6 februari a.s. ontmoeten we Staatsbosbeheer om te praten over de evaluatie van het door ons gesloten convenant. We houden  op de hoogte. Denkt u er ook aan de vergaderingen van onze Overlegorganen te blijven bezoeken, zodat u op tijd actie kunt ondernemen.Zie het schema voor 2008: op de kalender!

Over actie gesproken: Er is door de inwoners van Lhee en Dwingeloo geen genoegen genomen met de voorgenomen afsluiting van de weg Lhee – Kraloo en dat is ook op 13 december in niet mis te verstane bewoordingen uitgesproken. Leest u de argumenten maar. Natuurlijk rende het College 3 dagen later naar de microfoon om te vertellen dat zij besloten hadden de weg te sluiten, maar gelukkig neemt  nog  steeds de gemeenteraad de uiteindelijke beslissing. Ook de provincie heeft begrepen dat het niet goed gaat: zonder instemming van de onwonenden geen “draagvlak” .Dus  het wordt vervolgd!

]]>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *